Jump to content



  • X-kyramas
    X-kyramas

    H Intel επιβεβαίωσε την αποτυχία της στρατηγικής της "tick-tock" καθώς ο νόμος του Moore αρχίζει να μην ισχύει

    Από το 2007, η Intel χρησιμοποιεί ένα κλιμακούμενο μοτίβο κυκλοφορίας των νέων επεξεργαστών της ονομάζοντας "ticks" τις μεγαλύτερες αλλαγές στη μικροαρχιτεκτονική των επεξεργαστών και "tocks" τις μικρότερες αλλαγές στη διαδικασία παραγωγής και τις διάφορες βελτιώσεις.

     

    Για παράδειγμα η τρέχουσα γενιά επεξεργαστών Broadwell είναι ένα "tick" αφού ήταν η πρώτη γενιά που χρησιμοποίησε την διαδικασία παραγωγής των 14nm. Αργότερα μέσα στον χρόνο η Intel θα κυκλοφορήσει τους πρώτους Skylake επεξεργαστές, οι οποίοι θα είναι επίσης κατασκευασμένοι στα 14 nm αλλά θα περιλαμβάνουν έναν αριθμό από βελτιώσεις στην αρχιτεκτονική και ως εκ τούτου θα αποτελούν ένα "tock".

     

    Το αρχικό σχέδιο ήταν οι Cannonlake να διαδεχθούν τους Skylake. Αυτό θα ήταν το επόμενο "tick" αφού η αρχιτεκτονική των επεξεργαστών δεν θα άλλαζε σημαντικά αλλά θα υπήρχε η μετάβαση στα 10nm. Σε μία δήλωση προς τους μετόχους, σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα ο CEO της Intel, Brian Krzanich, επιβεβαίωσε τον εκτροχιασμό αυτού του σχεδίου. Η μετάβαση στα 14nm ήταν πιο δύσκολη από ότι αναμενόταν και ήδη υπήρχαν θέματα από την μετάβαση από τα 22nm.

     

    intel kaby lake 1024x792

     

    H μετάβαση στα 10nm δεν αναμένεται να είναι πιο εύκολη και έτσι η Intel επεκτείνει τα χρονικά όρια. Οι Cannonlake αναβάλλονται από το 2016, στο δεύτερο μισό του 2017 και στο μεσοδιάστημα μία τρίτη γενιά "lake" επεξεργαστή θα κυκλοφορήσει το 2016. Όπως και ο Skylake αυτός ο επεξεργαστής θα κατασκευαστεί στη γραμμή παραγωγής των 14 nm και φημολογείται ότι το όνομά του θα είναι "Kaby Lake". Δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθεί σε laptop με κατανάλωση 4.5 W μέχρι και σε server με δύο επεξεργαστές με κατανάλωση έως και 80 W.

     

    O Krzanich σημείωσε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα το τέλος της "tick tock" στρατηγικής και ότι η επιθυμία της εταιρίας ήταν ένα χρονικό πλαίσιο δύο ετών ανάμεσα σε κάθε αλλαγή στη διαδικασία παραγωγής αλλά οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η Intel και οι αλλαγές σχεδίων δείχνουν πόσο δύσκολο είναι να ακολουθήσει κάποιος τον νόμο του Moore.

     

    Σε γενικές γραμμές ο νόμος του Gordon Moore, συνιδρυτή της Intel, λέει ότι η πυκνότητα των transistors θα διπλασιάζεται κάθε 18-24 μήνες. Οι μελλοντικές γενιές επεξεργαστών θα χρειάζονται πολύπλοκες κατασκευαστικές διαδικασίες και "εξωτική" τεχνολογία. Πρόσφατα η IBM παρουσίασε ένα chip κατασκευασμένο στα 7nm, αλλά η εμπορική εκμετάλλευση αυτής της διαδικασίας δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα γίνει πραγματικότητα και οι καθυστερήσεις αυτές μπορεί να γίνουν κάτι συνηθισμένο.


×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.